Interrail – jedna karta za celu Evropu

Interrail je karta sa kojom ćete moći da obiđete celu Evropu. Od najsevernijeg dela Norveške do juga Sicilije. InterRail je nastao 1972. godine i od tada je sinonim za zabavu, slobodu i avanturu. Jedinstveno je iskustvo koristiti brze železnice u Francuskoj i Nemačkoj, a onda se odlučite za sporiji voz, ali pun neverovatnih prizora na pruzi Beograd – Bar.

DSC_7701 6.jpg

Nekoliko različitih tipova Interrail karata je u opticaju. Sa Global passom od 30 dana moći ćete da uživate u istraživanju Evrope bez ograničenja, a za sve one koji misle da je to previše vremena tu je i verzija od 15 i 22 dana.

Novitet su takozvane Global pass flexi karte. One vam omogućuju da putujete u određenim danima u okviru naznačenog perioda od 10 ili 22 dana. Flexi karte su ekonomičnije, ali su i pravi izbor za one koji ne žele da samo skaču od stanice do stanice, već da ostaju po nekoliko dana u svakom od mesta koje posećuju.

Tu su i One country pass, karte koje važe samo za jednu naznačenu zemlju. Za zemlje koje su prostranije kao što je to Nemačka, Francuska, Španija ove karte su malo skuplje u odnosu na teritorijalno manje zemlje kao što je Luksemburg ili Švajcarska.

Cene Interrail karata variraju i u odnosu na godište putnika. Za mladje od 26 godina one su značajno jeftinije, a penzioneri takođe imaju popust. Drugi razred je dosta jeftiniji od prve klase.

Jedno od pravila Interraila je da kartu mogu kupiti samo stanovnici evropskih zemalja ili oni koji žive u jednoj od evropskih zemalja najmanje 6 meseci. Svi ostali imaju pravo kupovine Eurail karata, po konceptu istovetnih ali malo skupljih od Interraila.

Još jedno od početnih pravila je da kartu ne možete da koristite u zemlji u kojoj imate prebivalište. Do najbliže granice ćete morati da kupite kartu ali sa popustom od 50 posto. Interesantno je i pravilo po kome imaoci flexi karte upisuju sledeći dan kao važeći ako voz polazi nakon 19 sati.

Hallstatt 1.JPG

Za većinu vozova je dovoljno da uđete, nađete slobodno mesto i u kartu upišete destinaciju u koju ste se zaputili. Za određeni broj vozova, najčešće za noćne i brze moraćete da rezervišete mesta a za neke i minimalno doplatite. Lokalni vozovi su uvek bez doplata, umesto da doplaćujete za brze vozove možete kombinovati nekoliko konekcija sa kojima ćete na cilj doći malo kasnije ali ćete sačuvati koji evro, a na dužim putovanjima svaka ušteda znači.

Rezervacije možete dobiti na samom šalteru u železničkoj stanici ali za većinu vozova ćete moći da se poslužite i online načinom plaćanja.

Interrail može biti avantura, ali za one koji hoće maksimalno da iskoriste kartu preporučujem da dobro isplaniraju rutu, da provere moguće konekcije. Možete unapred rezervisati i hotele, proveriti šta sve možete videti u gradovima koje posećujete, ali sa druge strane tu je i fleksibilniji način, bez jasnog plana, kombinovanje različitih više ili manje poznatih gradova sa prirodom i odmorom na mnogobrojnim plažama.

2 Comments Add yours

 1. Julija Dzelebdzic says:

  Imam 65 godina, pensioner Sam. Gde u Beograd mogu da kupim interreil kartu I koliko kosta. Hvala unapred na odgovoru.

  Like

  1. ivanandrejic says:

   Zdravo Julija. Ja sam kartu kupio preko interneta. Šaljem vam web adresu: https://www.interrail.eu/en
   A ovo su cene za 2020 https://www.interrail.eu/en/interrail-passes/global-pass

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s