Duizburg – uspešna turistička transformacija

Duizburg, industrijski grad u zapadnom delu Nemačke, svakako nije prva asocijacija na turizam i zanimljive atrakcije.
Poznat po jednoj od najvećih rečnih luka Evrope, grad se nalazi na ušću reke Rur u Rajnu. Do pre samo nekoliko godina Duizburg je bio simbol jakog industrijskog razvoja zapadne Nemačke i regiona Rur. Iako je i dalje najznačajniji centar proizvodnje čelika u Evropi, mnoga fabrička postrojenja su prestala sa radom devedesetih godina 20. i početkom 21. veka. Železare koje su radile preko 70 godina, i veliki industrijski otpad postali su gorući problem gradskih vlasti.
DSC_0474.JPG
Shvatili su da se ekonomija i privreda menja, da je sve veća potreba za uslužnim delatnostima, novim tehnologijama, zelenom energijom.
Napravili su plan kako od industrije 20. veka koja propada, mogu da profitiraju ali i naprave nešto dobro za svoju okolinu. I itekako su uspeli u tome. Poslednjih nekoliko godina sve je više projekata transformacije bivših fabričkih postojenja koja postaju zanimljiva turistička odredišta, javni parkovi, čak i muzeji na otvorenom
DSC_0853.JPG
Jedan od prvih projekata je bila moderna skulptura ,,Magična planina,, ili kako je gradjani Duizburga zovu ,,Tigar i kornjača,,
Izgradjena 2011. to je skulptura od cinka i čelika, visoka 21 metar i nalazi se na nekadašnjem industrijskom otpadu.
Duisburg, Germany 2.jpgDanas je to zaštitni znak grada Duizburga, i predstavlja kombinaciju moderne skulpture i reciklaže, gde mladi i stari iz celog sveta dolaze, fotografišu, i penju se po čeličnom rolerkosteru.
DSC_0144 Panorama.jpg
Industrijski park u severnom delu Duizburga, koji je proizvodio čelik preko 70 godina danas je jedan od najzanimljivijih javnih parkova u Nemačkoj. Turistima je omogućeno da se penju po visokoj peći nekadašnje železare sa koje se pruža predivan pogled na ceo region Rur. Mnoga postrojenja su pretvorena u najmodernija dečija igrališta, poligone za alpsko penjane, streljane, bazene, ali i bioskope i koncertne dvorane.
DSC_0915 Panorama.jpg
Jedan od najboljih Zooloških vrtova Evrope se upravo nalazi u Duizburgu. Najpoznatiji je po životinjama iz Australije. Malo Zoo vrtova ima u svojoj kolekciji koale, tasmanijskoj djavola, sve vrste torbara.
DSC_1146.JPG
Delfinarijum je takodje popularan, i osim nekoliko atraktivnih šou programa sa delfinima, tu su i pingvini i ostale morske životinje koje možete videti u imitacijama njihovih prirodnih staništa. Životinje imaju dosta prostora i vrt je tematski podeljen po kontinentima.
DSC_1065.JPG
Duizburg zovu i grad vode i vatre. Vatre zbog mnogobrojnih čeličana, a vode takodje ima u izobilju. Osim reka Rur i Rajne, jedno od popularnijih izletišta tokom leta je skup 7 jezera u južnom delu grada.
DSC_0929 Panorama.jpg
Uspešnu transformaciju od industrijkog grada u modernu turističku destinaciju danas mnogi žele da prepišu. tako da se sve više evropskih centara preuredjuje, i od nekada sivih i propalih fabrika niču centri zelene energije i novih tehnologija.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s