Prelepe lokacije koje nisu postale deo serijala ,,Igre prestola,,

U iščekivanju osme sezone ,,Igre prestola,, brojni obožavaoci širom sveta diskutuju o teorijama, mogućim dogadjajima u samom finalu, ko će preživeti sudar vatre i leda, i ko će zauzeti gvozdeni presto.
Osim samog scenarija i odlične glume, jedna od glavnih tema ove serije su i neverovatne lokacije na kojima je snimana. Od Islanda do juga Španije, mnoge destinacije su postale popularne upravo zbog serije i njenog planetarnog uspeha.
DSC_4229 Panorama.jpg
Mnoge neverovatne lokacije su bile u opticaju pre samog snimanja, ali zbog više razloga i pored najbolje volje producenata, neke destinacije jednostavno nije bilo moguće uvrstiti u sam projekat.
Zbog svoje izuzetne lepote, destinacije koje nisu ušle u finalni izbor lokacija za snimanje imaju velike šanse da se nadju u nekom od ,,prikvela,, odnosno budućih serijala iz sveta ,,Igre prestola,, čije se priče odvijaju pre glavne teme o Vesterosu i sedam zaraćenih porodica.
Kotor
Kotor, jedan od najlepših starih gradova na mediteranu je nesudjena ,,Kraljeva Luka,,
Uz dramatične planine koje se vertikalno prostiru iznad samog grada, ne treba mnogo mašte ali ni 3-de efekata kako bi se dočarao glavni grad Vesterosa.
DSC_6857 Panorama 2.jpg
Nemojte propustiti jedinstven osećaj pristajanja brodom ili čamcem u luku starog grada koji sa očuvanim zidinama, crkvama i tvrdjavom zajsta podseća na sliku koju imamo u glavi dok čitamo romane Džordža Martina.
DSC_8291 Panorama 2.jpg
Zamkovi Luksemburga
Luksemburg uvek povezujemo sa pričama o bankarima, medjunarodnim organizacijama, visokom standardu, ali malo je turista koji znaju da je Luksemburg zemlja sa neverovatnim brojem očuvanih tvrdjava i zamkova koji izgledaju kao savršen set za snimanje serije ,,Igre prestola,,
Džordž Martin je inspiraciju za pisanje romana nalazio u brojnim evropskim srednjevekovnim plemićkim porodicama, u njihovim odnosima i intrigama. Jedan od zamkova sa zanimljivom istorijom je Vianden, koji je nacionalni ponos Luksemburga. Gradjen od 11. do 14. veka, obnovljen je i potpuno restaurisan osamdesetih godina 20. veka i savršen je primer srednjevekovne arhitekture zapadne Evrope.
DSC_4572 8.jpg
Jedan od omiljenih zamkova stanovnika Luksemburga je Bufort, koji je danas u ruševinama. Izgradjen u 11. veku, potpuno je razrušen tokom tridesetogodišnjeg rata koji se vodio izmedju katolika i protestanata.
Priče o ovom ratu, koji je jedan od najkrvavijih konflikata Evrope, dosta podsećaju na borbe izmedju plemićkih porodica popularne serije.
DSC_4656 Panorama 2.jpg
Crvena pustinja, Ujedinjeni Arapski Emirati
Crvena pustinja ili Rub al Kali koja se nalazi na granici izmedju Abu Dabija i Saudijske Arabije, je lokacija mnogih Holivudskih hitova kao što su ,,Ratovi zvezda,, ali i filmova bolivudske produkcije. Umesto Ujedinjenih Arapskih Emirata producenti serije su se za lokacije dina južnog vesterosa odlučili za Andaluziju.
Rub al Kali svakako vredi posetiti, a orijentalna arhitektura jedinog hotela u okviru ove pustinje vam daje utisak da se nalazite u bajci o hiljadu i jednoj noći.
DSC_8696 2.jpg
Srbija
Prirodne lepote Nacionalnih parkova Srbije su sve češća destinacija filmskih ekipa. Misteriozna istočna Srbija, prelepi obronci Tare, reka Drina i meandri Uvca su samo neke od mogućih lokacija budućih serija i filmova epske fantastike. Još jedan adut Srbije kao dobre lokacije su i kvalitetne filmske ekipe i manji produkcioni troškovi.
DSC_4567 1.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s