,,Divlji” Emirati

Prva asocijacija na Ujedinjene Arapske Emirate su svakako nafta, pustinja i luksuzni hoteli, ali osim sjaja Dubaija i džamije Šeika Zaeda u Abu Dabiju, većina turista ne zna da ova blisko-istočna država i te kako može da se pohvali očuvanim biodiverzitetom.

dsc_9411 malaNa samo par kilometara od najveće zgrade na svetu, Burdž Kalife, u samom centru Dubaija, nalazi se prirodni rezervat Ras Al Kor. Močvare i ,,šume mangrova” su stanište velikog broja Flamingosa i mnogih drugih ptica selica koje tokom jeseni i zime borave u ovoj prirodnoj oazi. Turisti koji posećuju Dubai ne znaju za ovo parče prirode usred grada, tako da je većina posetilaca ove atrakcije lokalno stanovništvo. Ulaz je besplatan, a najbolje vreme za obilazak je ujutru kada ćete moći da vidite hranjenje flamingosa.

dsc_9428 mala
Ostrvo Sir Bani Jas koje se nalazi na oko 200 kilometara zapadno od Abu Dabija je zaštićen rezervat i safari park, gde možete videti autohtone blisko-istočne, tako i brojne afričke životinje kao što su žirafe, leopardi. Na ostrvu postoji samo jedan hotel, tako da mnogi turisti dolaze samo na jednodnevni izlet, kako bi videli pustinjskog Oriksa, razne vrste antilopa, zebre. Sir Bani Jas, svojevrsni safari park, možete obilaziti sa vodičima koji će vam na najbolji način predstaviti divlji svet Emirata ali i Afrike.
dsc_9926 1 mala
Rub al Kali, ili crvena pustinja, koja se nalazi na krajnjem jugu Ujedinjenih Arapskih Emirata, dom je mnogih pustinjskih životinjskih vrsta. Od različitih vrsta zmija do otrovnih škorpiona i pustinjske lisice, obilazak ove pustinje se preporučuje uz dobro obučene vodiče. Osim domaćih kamila, na mnogim putevima širom zemlje, kao i u pustinji, možete videti i divlje kamile.
DSC_9900 1 mala.jpg
Sokolarstvo je jedan od najpopularnijih sportova lokalnog stanovništva a soko je nacionalni simbol Emirata. Zanimljiva je činjenica da dobro dresirani soko može da košta i do 15.000 evra a vlasnik je obavezan da za svog ljubimca obezbedi poseban pasoš. Velika bolnica za sokolove, izvan glavnog grada Emirata, osim svoje prvobitne namene postala je i svojevrsna turistička atrakcija.
DSC_8366 mala.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s