Kako funkcioniše komplikovani sistem Evropskih Institucija?

Da li ste se nekada zapitali kako funkcioniše komplikovani sistem institucija Evropske Unije? Sve veći broj turista iz Evrope ali i iz celog sveta koji posećuje Brisel želi da upozna rad Institucija EU. Upoznavanje tog komplikovanog sistema najbolje je započeti u ,,Stanici Evropa,, nekada železničkoj stanici u srcu Brisela, a sada informativnom centru za posetioce u kom ćete uz brojne multimedijalne izložbe dobiti odgovore na mnoga pitanja koja se tiču rada Parlamenta i Komisije Evropske Unije ali i Evropskog  Saveta.

DSC_7367 Panorama.jpgEvropska Komisija je čuvar pravnog poretka i opštih interesa EU. Komisija je izvršni organ sa pravom predlaganja nacrta regulative Parlamentu i Savetu, i možemo reći da je to svojevrsna Vlada Evropske Unije. Grupne posete su moguće uz prethodnu najavu.

DSC_7517Parlamentarijum je interaktivni muzej koji je do sada posetilo više od 2 miliona ljudi koji su imali priliku da upoznaju funkcionisanje brojnih institucija ali i proces integracija kroz zanimljive izložbe, fotografije i video prikaze. Ulaz u sve institucije Evropske Unije je besplatan, i možete ih obilaziti pojedinačno ili u grupi uz prethodnu najavu.

DSC_7278Evropski Savet je jedan od glavnih organa Evropske Unije. Evropski Savet okuplja predsednike država članica, i njihova uloga je donošenje političkih smernica EU, ali i usaglašavanje interesa i stavova država članica. Sastanci Evropskog Saveta se održavaju u novoj zgradi zanimljivog oblika i moderne arhitekture, a sa otvaranjem centra za posetioce, turisti mogu da se upoznaju sa radom te institucije ali i da posete sve važne delove zgrade što podrazumeva i obilazak glavne sale za sastanke 28 predsednika.

20190504_120607

Evropski Parlament je odraz demokratske volje 500 miliona gradjana EU. Zajedno sa Savetom obavlja zakonodavne i budžetske funkcije a gradjane Evropske Unije predstavlja 751 poslanik. Zajedno sa panevropskim političkim grupacijama, u Parlamentu su predstavljene najvažnije političke partije zemalja članica. Posetioci mogu obići skupštinu čak i tokom plenarnih sednica, a najavljene grupe mogu imati predavanja o funkcionisanju Parlamenta na svim zvaničnim jezicima Evropske Unije.

DSC_7322

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s