Jedna karta za celu Švajcarsku

Švajcarska je jedna od najlepših zemalja na svetu i sa pravom nosi titulu pionira turizma u Evropi. Organizovani turizam je upravo nastao u Švajcarskoj krajem 19. veka kada su britanski turisti otkrili čari Alpa i skijanja tokom zimskih meseci. Kako je svake godine rastao broj turista iz Ujedinjenog Kraljevstva, turisti su primećivali da osim lepe prirode i čistog vazduha, ova zemlja nudi i vrlo efikasnu i uređenu infrastrukturu. Železnički sistem Švajcarske je i danas među najrazvijenijim u Evropi i pravi je doživljaj obilaziti vrhove Alpa, glečere. jezera i srednje-vekovne gradove upravo vozovima.

DSC_7701 6

Kako bi objedinili raznoliku ponudu državnih i privatnih železničkih linija vremenom je došlo do ideje o jedinstvenoj karti koja će važiti na teritoriji cele zemlje. Turisti na taj način ne moraju unapred da kupuju pojedinačne karte, i ako žele da posete veliki broj destinacija, dovoljno je da imaju jednu kartu, i da bez velikog planiranja odluče šta će obilaziti, uz mogućnost menjanja planova na dnevnom nivou.

DSC_0639 Panorama 1

Železnice Švajcarske nude mogućnost kupovine SWISS PASS-a koji osim neograničene upotrebe železnica, omogućuje turistima i upotrebu autobusa širom zemlje, ali i vožnju brodovima po brojnim jezerima Švajcarske. Linije su međusobno dobro povezane, tako da kada završite putovanje brodom i pristanete u luku, železnička stanica je obično vrlo blizu i sledeći voz je spreman kako biste nastavili putovanje. Na taj način možete napraviti veliki krug po Švajcarskoj gde ćete malo koristiti vozove ali u određenim delovima puta i brodove. Autobusi su rezervisani za one delove zemlje gde ne postoji železnička infrastruktura, a takvih delova Švajcarske ima malo, tako da ćete autobuse, koji su uvek u karakteristično žutoj boji, vrlo retko koristiti.

DSC_2739 Osim vozova, brodova i autobusa, SWISS PASS vam omogućava i korišćenje žičara. Na određenim žičarama ulaz je moguć bez ikakve rezervacije, i možete ih koristiti bez doplate, dok neke žičare dozvoljavaju samo popust uz kartu koju već imate.

DSC_8880

Kako je pandemija Kovid19 uticala na čitav svet, na transport i na sam način putovanja i planiranja putovanja, tako su i železnice Švajcarske osetile velike promene u svakodnevnom transportu. Saobraćaj je smanjen i do 90% ali od sredine Maja 2020 sve se polako vraća u pređašnje stanje i očekuje se potpuna normalizacija svih linija uz pojačanu dezinfekciju svih vagona i ostalih prevoznih sredstava jer je sigurnost putnika na prvom mestu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s