Krstarenje Djerdapskom klisurom – nezaboravno iskustvo

Djerdapska klisura je jedan od najlepših delova Srbije, a Nacionalni Park Djerdap je odlukom izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu ( UNESCO ) od 10. jula 2020 godine, upisan na listu UNESCO Global Geoparks i proglašen prvim geoparkom u Srbiji.

Potpun doživljaj lepote i monumentalnosti ove destinacije moguć je jedino sa vode. Trinity boat tours je pionir i lider u oblasti turističkih obilazaka znamenitosti Djerdapske klisure sa Dunava.

Jedna od prvih znamenitosti Djerdapske Klisure koju ćete imati prilike da vidite je Trajanova tabla, natpis uklesan u steni pored Dunava u Đerdapskoj klisuri, posvećen je čuvenom rimskom imperatoru koji je na svom putu kroz Srbiju ostavio brojne tragove. Tabla potiče iz vremena ratova sa Dačanima, a postavljena je u periodu između 100. i 103. godine. Prilikom izgradnje brane nivo Dunava je podignut za preko 20 metara, zbog cega je Trajanov put potopljen. Trajanova tabla je, međutim, izmeštena 21 metar, u jednom bloku težine čak 300 tona.

Decebal, čije bi ime trebalo da znači snaga Dačana, bio je poslednji kralj Dakije koji je vladao od 87. do 106. godine. I pored sve upornosti, Decebal nije mogao da se odupre nadmoćnoj vojsci imperatora Trajana, rešenom da osvoji ceo Balkan. Pošto je bio opkoljen, dostojanstveni Decebal je naposletku izvršio samoubistvo kako ne bi pao šaka rivalu, a njegova zemlja postala je još jedna u nizu rimskih provincija. Najmonumentalniji od brojnih spomenika posvećenih Decebalu svakako je njegov lik u steni – zaliv Mrakonije, simbolično isklesan baš preko puta Trajanove table na srpskoj strani, kako bi dva velika vladara starog sveta doveka prkosila jedan drugom.

Ispod skulpture Decebal Rex-a, stoji beli manastir Mrakonija, nedaleko od istoimene reke koja se upravo ovde uliva u Dunav. Podignut je na ostacima crkve iz 15. veka. Prema jednom prevodu, njegovo ime znači mračno mesto, a prema drugom glasi skrivena voda.

Stenu na kojoj se nalazi Rumuni zovu mehur i još u davna vremena ta tačka je predstavljala važnu osmatračnicu, ali i svetionik koji je pokazivao put lađama, kako se ne bi sudarile sa okolnim liticama koje strmo uranjaju u vodu. Upravo je ovde Dunav najdublji u čitavom svom toku. Dubina iznosi 93 metra.

Kazan je treće suženje u Đerdapskoj klisuri, dužine 20 km. Sačinjavaju ga Veliki i Mali kazan koji su odvojeni malim erozivnim proširenjem kod rumunskog sela Dubova.
U strmim padinama koje se dižu iznad reke i preko 500 m u visinu, nalaze se pri dnu, pored reke, jaka kraška vrela, kao što su Bela voda, Hajdučki izvor, kao i neke pećine – Putnikova pećina i pećina Veterani, iz koje ističe snažna reka.

U Kazanu su postojali ranije mnogobrojni jaki vrtlozi, zbog čega je površina vode bila nemirna i izgledala kao da ključa, pa su Turici u srednjem veku dali ovom delu Đerdapa ime kazan.

Kazan je najdramatičniji prirodni predeo celog toka Dunava. Bio je i najopasniji za plovidbu u starom režimu, pre izgradnje brane. Otežane uslove plovidbe u Kazanu tada je regulisao specifičan sistem vođenja i kontrole rečnog saobraćaja. Sistem od šest signalnih stanica na obe obale Dunava je služio kao jedinstveni semafor na Dunavu. Podignut ili spušten balon bio je znak kapetanima da slobodno prođu ili sačekaju mimoilaženje sa brodom iz suprotnog smera.

Hajdučka vodenica je prirodno povolјna lokacija u središtu kаnjоnа Donje klisure, ispod litica Malog Štrpca (623 m), udаlјеnа оkо 12 km uzvodno od Tekije/Transdierne, bila је kоntiunirаnо naselјena, od najstarijeg razdoblјa epohe preistorije (Kultura Lepenski Vir). Nа оvој lоkаciјi je otkriveno i manje rimsko i srednjovekovno naselјe, crkva i nekropola. Lоkаlitеt је, izmеđu оstаlоg, čuvеn pо skupоcеnim оstаvаmа srеdnjоvеkоvnоg srеbrnоg i rаnоvizаntiјskоg zlаtnоg nоvcа, kоје sе čuvајu i izlаžu u Аrhеоlоškоm muzејu Đеrdаpа (u Klаdоvu). Lоkаlitеt је, nаkоn istrаživаnjа, pоtоplјеn 1970. gоdinе.

TRINITY BOAT je namenski turistički čamac, veoma bezbedan i udoban, prelepog dizajna, kapaciteta 12 putnika. Opremljen je neophodnom zaštitnom opremom, sertifikovanim prslucima, frižiderom, tendama za zaštitu od Sunca… svime što je neopodno za nezaboravno krstarenje klisurom. Profesionalno i ljubazno osoblje učiniće Vašu vožnju Dunavom nezaboravnom, i pružiti sve potrebne informacije u vezi brojnih atrakcija koje ćete tokom jednoipočasovne vožnje obići.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s