Krstarenje jezerom perućac – jedinstveni doživljaj

Nekada slike govore više od bilo kojih reči. To svakako važi za jedinstveni doživljaj krstarenja jezerom Perućac. Sve do Višegrada, preko tri sata u jednom pravcu na brodu, uživaćete u prizorima koji se smenjuju, od početka jezera i turističkog naselja Perućac i same brane koja je formirala veštačko jezero na reci Drini, preko litica planine Tare, sve do Andrić-grada i starog mosta u Višegradu. Foto aparati će vam biti non stop spremni za dobru fotografiju.

Kanjon Drine je jedan od najdubljih kanjona u svetu (na pojedinim mestima i do 1000 m). Već posle pola sata plovidbe ulazite u predeo koji krasi zelena boja vode i šumom obrasle litice koje spajaju vodu sa nebom.

Na plovidbi dugačkoj 52 km uživaćete u lepoti prirode, u staništima biljnih i životinjskih vrsta Nacionalnog parka Tara, ušću reke Žepe u reku Drinu, proći ćete kroz najuži deo kanjona, kroz kamp Stari Brod, pored manjih potoka i rečica, srednjovekovnih utvrđenja…

Posle više od tri sata plovidbe po prelepom jezeru Perućac ugledaćete stari most u Višegradu, svima poznat iz romana ,,Na Drini Ćuprija,, Ive Andrića. Na desnoj, a delom i levoj obali Drine, s obe strane Rzava, koji se tu uliva u Drinu, na istoku Bosne i Hercegovine, prostire se grad Višegrad. Stari most je Mehmed-paša Sokolović podigao 1571. godine, a u svom romanu Na Drini ćuprija opisao Ivo Andrić za koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Od 2014. godine za posetioce je otvoren Andrićgrad, turistički kompleks, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, a koji je inspirisan delima i likovima Ive Andrića. Grad je izgrađen od kamena i predstavlja mešavinu epoha i stilova koji su se smenjivali kroz istoriju ovog područja: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam.

Nakon više od dva sata provedenih u Višegradu, gde ćete imati dovoljno vremena za obilazak Andrić grada, starog mosta, ali i za degustaciju lokalnih specijaliteta, vreme je za povratak. Iako se prolazi kroz ista mesta, u povratku ćete imati potpuno drugi doživljaj svih detalja koje jeste ili niste primetili pri polasku. Boje su sada drugačije, svetlo pada pod drugim uglom i imaćete utisak da plovite nekim novim prelepim predelima koje tek trebate da otkrijete.

Plovidba kroz rečni tok koji krivuda i prolazi kroz useke, uživanje u zelenoj boji koja odmara oči i unosi iskonski mir u dušu posmatrača povremeno će prekidati zanimljiva nagradna igra na samom brodu sa lepim nagradama za sve one koji su pratili priču kapetana koji je objašnjavao o istoriji i zanimljivostima jezera i Višegrada. Kraj krstarenja je kod hidrocentrale, koja je uzrok nastajanja akumulacionog jezera Perućac. Stvaranje veštačke akumulacije nije narušilo iskonsku lepotu ovog kraja, već je dopunila turističku razglednicu Bajine Bašte. Tara Tours je turistička agencija koja organizuje ovo prelepo krstarenje jezerom Perućac, i njihovim modernim brodom ,,Grizzly 2,, već nekoliko sezona oduševljava sve one koji žele da vide Drinu i Taru iz jednog drugog ugla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s