Turistička Organizacija Irske – šta možemo da očekujemo od sezone 2021?

Eko turizam i očuvana priroda biće jedno od glavnih turističkih prednosti 2021. godine. Destinacije širom sveta se već pripremaju za turističk sezonu i leto 2021. Zemlja koja može očekivati značajan priliv turista u post-kovid periodu je Irska, koja je jedna od država Evropske Unije sa najrazvijenijim eko turizmom. Kontaktirali smo Džejmsa Kenija, predstavnika turističke organizacije Irske kako bi nam dao uvid u njihove planove za promociju i kako vide turističku sezonu 2021.

Glendalough, Co. Wicklow – courtesy of Tourism Ireland

Recite nam nešto o tome kako promovišete turizam Irske u trenutnoj situaciji, sa zabranom putovanja i zatvorenim granicama ?

U vreme kada međunarodni posetioci ne mogu da posete Irsku, zaustavili smo plaćene reklamne kampanje i promocije. Promovišemo inspirativne sadržaje i fotografije koje predstavljaju našu kulturnu baštinu našim budućim turistima putem naših platformi i društvenih medija. Nedavni primer je ,,Global greening,, pokret tokom našeg nacionalnog praznika – dana Svetog Patrika, 17. marta. Uoči Dana sv. Patrika ohrabrili smo naše prijatelje širom sveta da svoje najpoznatije građevine osvetle zelenom bojom i podele slike na društvenim mrežama – ove godine se preko 700 lokacija u 66 zemalja pridružilo inicijativi.

Da li imate projekte virtuelnih tura, gde budući turisti mogu da istražuju Irsku iz svojih fotelja?

Tokom protekle godine promovisali smo veliki broj virtuelnih tura i događaja koji su se prenosili uživo za turiste u inostranstvu kako bi bili povezani sa svim iskustvima koje Irska može ponuditi. Takođe smo održavali aktivni kontakt sa inostranim medijima, predstavljajući naša iskustva u vidu projekta „samo u Irskoj“ putem vebinara i virtuelnih tura.

Courtesy of Tourism Ireland

Kakav je vaš budući plan promocije turizma i na koji način će pandemija promeniti turizam Irske?

Naše istraživanje sugeriše da je odmor na mestu poput Irske upravo ono što će mnogi ljudi želeti čim putovanja budu opet moguća – netaknuta obala u kombinaciji sa najvišim nivoom sigurnosti i najtoplija dobrodošlica. Takođe vidimo da će turisti dolaziti u manim grupama, većem broju smeštajnih jedinica i mogućnostima za samoposluživanjen. Naš turizam je izuzetno dobro pripremljen da udovolji tim zahtevima.

Koje destinacije u Irskoj možete preporučiti budućim turistima po isteku zabrane putovanja?

Našim budućim posetiocima preporučujemo ,,Divlji atlantski put,, gde vas očekuje 2.500 km spektakularne obale sa belim peskom i blistavim talasima, takođe istražite magične šumske staze u unutrašnjosti Irske. U Severnoj Irskoj dočekaće vas srdačna dobrodošlica i uživaćete u svim sadržajima kulturnog turizma kao i lokacijama na kojima su snimane brojne serije poput Igre prestola i filma Titanik. U Dablinu ima toliko toga da vidite, od Triniti College-a, Guinness-ovog skladišta, obale i planina ali i svega između, ili možete da lutate kroz 5000 godina istorije i kulture irskog ,,drevnog Istoku,,. Ukratko, imamo nešto za svakoga na Smaragdnom ostrvu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s