Digitalizacija kulturnog nasleđa na primeru Srbije i Irske

Digitalizacija turističke ponude i kulturne baštine je u fokusu Evropske Unije ali i Srbije ove godine.  Nakon 2020. godine i svetske pandemije, kada je turizam širom sveta beležio značajne gubitke, turističke organizacije, muzeji kao i brojne institucije kulture morale su da nađu inovativne načine za promociju i prezentaciju destinacija i kulturne baštine. Virtuelne ture i digitalne publikacije su samo jedan od načina originalnog prikaza turističkih potencijala. Evropska Unija izdvaja značajna sredstva za promociju kulturne baštine a Irska je jedna od zemalja koja je na samom evropskom vrhu kada je u pitanju implementacija EU fondova kroz kvalitetne i inovativne projekte u turizmu i kulturi.

Od ulaska u Evropsku Uniju do danas Irska je napredovala na svim poljima ali ono što odvaja Irsku od drugih zemalja Evrope je to što je akcenat stavila na potpunoj digitalizaciji svih državnih institucija i organizacija ali i administracije, a poslednjih godina i digitalizaciji svoje kulturne baštine kroz edukativne i zanimljive programe koji podižu svest o značaju promocije kulture, koja ima čak i ekonomski benefit kroz povećanje interesovanja turista koji žele da posete Irsku i otkriju njenu kulturnu baštinu.

Redakcija portala Tajne Putnika je kontaktirala Turističku Organizaciju Irske kako bi saznala više o načinu na koji promovišu kulturu i turizam u digitalnom obliku tokom pandemije ali i na koji način pripremaju nove projekte koji će privući veći broj turista u Irsku nakon svetske pandemije. Džejms Keni ( James Kenny ) predstavnik turističke organizacije Irske ( Tourism Ireland ) sa kojim smo razgovarali, napominje nam da nisu zaboravili turiste širom sveta koji planiraju da posete Irsku nakon pandemije i da brojnim promotivnim aktivnostima svakodnevno obaveštavaju ljubitelje ,,smaragdnog ostrva,, šta je to što ih očekuje kada je u pitanju kulturni turizam Irske.  Jedan od lepih primera međunarodne saradnje u promociji kulturne baštine je nedavno obeleženi dan Svetog Patrika 17. marta. Turistička organizacija Irske je tokom ovog praznika, bitnog za kulturni identitet svih Iraca, kontaktirala brojne institucije širom sveta da učestvuju u obeležavanju dana Svetog Patrika tako što će ,,obojiti u zeleno,, najznačajnije zgrade, muzeje i parlamente njihovih zemalja. 66 zemalja širom sveta se odazvalo ovom pozivu i preko 700 najznačajnijih građevina je bilo osvetljeno zelenom bojom koja je nacionalna boja Irske. Svi oni su delili slike na društvenim mrežama i jedan promotivni digitalni talas je mogao da počne. Ovaj primer naizgled jednostavne promotivne aktivnosti nam pokazuje da kulturna baština može da nas poveže, pa čak i u ovim vremenima kada ne možemo da se fizički posećujemo .

Džejms Keni nam daje uvid u zanimljivi promotivni projekat koji su pokrenuli – ,,Only in Ireland,, ( samo u Irskoj ) koji na originalan način na društvenim mrežama i sajtu turističke organizacije promoviše jedinstvene aktivnosti koje možete doživeti samo u Irskoj. Kroz virtuelne ture i vebinare turistička organizacija upoznaje buduće turiste sa autentičnim aktivnostima kao što je irski ples ali i sa nacionalnom arhitekturom i tradicionalnom gastronomijom Irske.

Na pitanje o budućim planovima i kako će svetska pandemija promeniti turizam Irske u budućem periodu Džejms Keni napominje da njihova istraživanja pokazuju da je Irska upravo jedna od idealnih destinacija za post-kovid period jer će turisti u budućnosti tražiti otvorene prostore, očuvanu prirodu i eko turizam, sve ono što inače krasi turistički potencijal Irske.

Kako bi saznali na koji način turističke institucije u Srbiji promovišu i digitalizuju svoje turističke potencijale i kulturnu baštinu kontaktirali smo veliki broj turističkih radnika i organizacija. Jedna od prvih destinacija koja je prepoznala potrebu digitalizacije svoje ponude je turistička organizacija Kladova. U vremenima kada su potrošači i potencijalni turisti okrenuti digitalnim medijima, turistička organizacija Kladova je na originalan način predstavila svoje turističke potencijale u vidu E-book-a, odnosno onlajn publikacije.

Publikacija ,,Tajne Kladova,, je dostupna svim budućim turistima besplatno onlajn. E-book je bez ikakve reklame videlo već više hiljada čitalaca a osim lepih fotografija u publikaciji ,,Tajne Kladova,, možete pročitati o istoriji Kladova i kako se od praistorije, preko rimskog perioda razvilo u moderni turistički biser istočne Srbije.

Osim publikacije na srpskom jeziku, turistička organizacija opštine Kladovo predstavila je i izdanje na engleskom jeziku koje se obraća inostranoj publici a destinacija Kladovo predstavlja najzanimljivija mesta, muzeje, prelepu prirodu kao i antičke lokalitete koje vredi obići.

Brojne turističke organizacije i lokalne samouprave širom Srbije mogu aplicirati za sredstva Evropske Unije kojim će uložiti u digitalizaciju svoje turističke ponude i predstavljanja svoje kulturne baštine. Trenutna dostupna sredstva se mogu naći na portalima Kreativne Evrope i putem programa HORIZON 2020 kao i projektu European Regional Development Fund, a pogranične lokalne samouprave mogu aplicirati za fondove INTERREG projekta koje povezuju Srbiju sa državama u okruženju kao što je Mađarska, Rumunija, Bugarska…

Povezivanje država kroz projekte promocije kulturne baštine i digitalizacije je dobar primer saradnje ali i jedna od osnovnih ideja Evropske Unije u vidu promocije različitosti koje grade jednu celinu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s