Zelena arhitektura – održiva budućnost Srbije

Većina nas pojam „zelene arhitekture“ shvata samo kao simbiozu između arhitekture i ozelenjavanja. Ipak, to je manje bitan aspekat zelene arhitekture. Redakcija portala ,,Tajne Putnika,, kontaktirala je Žana Nabona ( Jean Nabhan ) stručnjaka za zelenu i održivu arhitekturu iz Berlina kako bi dobili najznačajnije informacije o ovoj temi koja je sve aktuelnija u Srbiji.

Glavna prednost zelene arhitekture je što je ona održiva I ekološka, ali svakako najznačajnija prednost u odnosu na dosadašnje načine gradnje je u tome što je ona energetski štedljiva, napominje naš sagovornik iz Berlina. Većinu potrošnje energije u Srbiji čine fosilna goriva, koja imaju vrlo negativan uticaj na životnu sredinu. Srbija mora da se koncentriše na obnovljive energije, jer 29,3% potrošnje energije u Srbiji otpada na pojedinačna domaćinstva.

Zelena knjige Srbije na nemačkom jeziku ( Das Gruenbuch Serbiens ) autori: Ivan Andrejić i Jean Nabhan

Osim dobre izolacije, najbolja opcija, kada je reč o štednji energije i zelenoj arhitekturi je fokusiranje na solarnu energiju. Ona je jeftina, profitabilna, i što je najvažnije, sigurno dostupna. Sistemi solarnih ploča se mogu instalirati gotovo bilo gde i danas se mogu estetski prilagoditi svakoj zgradi. Što se tiče samih materijala koje koristimo moramo imati u vidu da je beton, koji se u Srbiji najčešće koristi zapravo ekološki vrlo štetan material, jer se tokom njegove proizvodnje i nabavke stvara mnogo emisija CO₂. Transport betona je takodje skup i uključuje veliku potrošnju goriva. Dobra zamena bi bilo drvo kao građevinski materijal. Ovaj građevinski materijal ima dugu tradiciju u srpskoj kulturi i široko je dostupan potrošačima. Drvo tokom svog života upija emisiju CO₂, jeftinije je i ima vrlo niske emisije ugljen dioksida. Tema „zelene arhitekture“ polako zauzima značajno mesto u Srbiji i treba je prilagoditi i uvesti u sektor obrazovanja. U zemljama poput Nemačke, moduli za energetsko unapređenje zgrada već se nude tokom studija arhitekture.

Ove i druge mere garantuju znatnu uštedu gubitaka energije, a time i troškova grejanja i hlađenja stanova u Srbiji. Potrošnja energije u sektoru privatnih domaćinstava, koja bi se smanjila za 29,3% na 20%, bi bila povoljna i za srpsku ekonomiju. Pored toga, pomenute mere osiguravaju znatno niže zagađenje vazduha i pružaju odlučujuću podršku životnoj sredini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s